Kurumsal E-mailinizin Yandex İle Kullanımı

Yandex 360 for Business ile şirketinize ait alan adınızın uzantısı ile (bilgi@abcsirketi.com gibi) maillerinizi kullanabilirsiniz, https://360.yandex.com/business/ linkinden “Get Started”ı tıklayın. Muhtemelen sayfa varsayılan olarak Rusça gelecektir. Adres satırında https://360.yandex.ru/business/tariff?from=landing gördüğünüz linkteki .ru yazan yeri .com yapın ve sayfayı İngilizce olarak görüntüleyin. Burada Yandex 360'ın ücretlendirmelerini göreceksiniz. Epey pahalı değil mi😃 Ama ücret ödemeden de kullanabileceğiniz bir seçeneği de var. Sayfanın altlarına doğru “Try limited version” seçeneği var, ona tıkladığınızda önümüze gelen ekrandan yine “Try limited version” butonuna basalım veya bu linke tıklayarak yine ayrı yere ulaşabilirsiniz : https://admin.yandex.ru/master-registration?productId=free&from=promo&promo=mail360

Ücretsiz olan bu kısıtlı kullanımda; kullanıcı başına tanımlanan depolama kapasitesi 10GB ve Yandex dokümanlar üzerinde ortak çalışma özelliği yok. Yandex360'ın özelliklerini ve Yandex mail mobil uygulaması yada Yandex web sitesinden e-mailleri kullanıyorsanız reklamlar göreceksiniz. Ayrıca ücretsiz olanda öncelikli destekte mevcut değil. Sadece mail özelliğini kullanacaksanız ve 10GB alan kullanıcı başına yeterli ise ki, Outlook ile doğru kullanılırsa ve postalar bilgisayarda depolanacak şekilde yapılandırılırsa yeterli olacağını düşünüyorum ve reklamları görmemek içinde mobilde telefonun kendi mail uygulamasını, masaüstünde ise Outlook veya Thunderbird yazılımlarını kullanabilirsiniz.

Şimdi hesap oluşturmaya başlayabiliriz. “+Hesap Oluştur” butonuna basarak önümüze gelen formu dolduruyoruz (Sayfa eğer Rusça gelmişse sol altta “Ru” yazan yere tıklayarak “En” yani İngilizceyi seçelim. Sonraki ekranda eğer istersek resmimizi veya firma logomuzu ekleyebiliriz. Sonraki adımda Yandex360 için bir şirket hesabı oluşturduğumuz ve hazır olduğumuzu söyleyen bir mesaj gelmekte. “Continue” butonuna tıklayıp ilerliyoruz. “You’re ready to go! Now you can set up email on your domain.” yazısını ekranda gördüysek her şey yolunda gitmiş demektir. “Setup e-mail” butonuna tıklayarak şirketimizin alan adını şimdi ekliyoruz. Örneğin; abcsirketi.com

Eklediğimiz bu alan adının bize ait olduğunu doğrulamamız gereken bir adım var. Bunu 3 şekilde yapabiliyoruz :

  1. Confirm with a DNS record : Alan adını satın aldığımız sağlayıcının verdiği panelde DNS’yi yönetiyorsak buradan değilse cPanel veya Plesk gibi kontrol panelleri kullanıyorsak bu panellerin DNS yönetimi menüsünden bu işlemi yapabiliyoruz. DNS’leri yönetmek için farklı çözümler veya güvenlik duvarı (Cloudflare, Bekchy vs.) kullanıyorsanız benzer panel onlarda da mevcuttur. Yapmamız gereken bir TXT kaydı eklemek. Önümüze gelen ekranda gösterildiği gibi bir TXT kaydı ekleyerek ilerleyebiliriz.
  2. Confirm with a meta tag on your site : Web sitenizin index sayfasında en üstte bulunan <head> tagleri arasına burada verdiği meta tag’ı ekleyerek de alan adının sahibi siz olduğunuzu doğrulayabilirsiniz.
  3. Confirm with an HTML file on your site : Yandex’in size verdiği HTML dosyasını indirip web sitenizin kök dizinine dosyayı yükleyerek de ispat edebilirsiniz.

Bu 3 yöntemden herhangi birisini yapabilirsiniz. Domain ownership confirmed mesajını aldığınızda alan adı sahipliğiniz doğrulanmış ve artık e-mailleri ekleyebilir duruma gelmişsiniz demektir. Şimdi MX kaydı denilen yine bir DNS kaydı eklememiz gerekiyor. Bunu eklemeden e-mail gönderme-alma işlemlerini yapamayız. Burada da yine Yandex bize 2 seçenek sunar, ya bu işlemi Yandex’e delege ederek; MX kaydı ve sonrasında ekleyeceğimiz birkaç DNS kaydını yapmak ile uğraşmayacağız, yada bu ayarları manuel kendimiz yapacağız. Yandex’e delege etmek için alan adını satın aldığımız firmadan DNS sunucularını dns1.yandex.net ve dns2.yandex.net olarak güncellememiz gerekecek, fakat bu işlemi yaparsak bu sefer A kaydı, CNAME kaydı ve varsa diğer DNS kayıtlarımızı da eklememiz gerekecek. Burada sorun çıktığında müdahale etmede zorlanırsanız bu seçeneği şimdilik tercih etmeyin.

Diğer yöntem ise elle konfigürasyonu yapmak. Bunu tercih ederek ilerleyelim (Configure manually). Plesk veya cPanel kullanıyorsanız DNS Setting adımından alan adımızın MX kaydının üzerine tıklayarak Yandex’te gösterildiği gibi mx.yandex.net kaydını güncelleyelim. Yaptıktan sonra “Checking” işlemini yapıp sonraki adıma ilerleyelim (DNS sunucularının güncellemesi birkaç dakika ile 72 saat’e varan bir süre kadar sürebilir, eğer hata alıyorsanız henüz güncelleme tamamlanmamış demektir veya bir yazım hatası yapılmış olabilir). Kontrol etmek isterseniz www.intodns.com dan alan adınızı sorgulayarak MX Records alanından kontrol edebilirsiniz. MX kaydınızın doğrulaması da tamamlanınca e-maillerimizin spam olarak algılanmaması için eklememiz gereken 2 DNS kaydı daha var, bunlar SPF ve DKIM kayıtları. Bunları da TXT türünde kayıt olarak Yandex sayfasında bize verdiği keyler ile gösterildiği gibi ekliyoruz ve checking işlemlerini yaparak tamamlıyoruz. Bundan sonra yapacağımız işlemler sol menüden “Users” alanından e-postalarımızı eklemek (bilgi@abcsirketi.com, ahmet@abcsirketi.com, muhasebe@abcsirketi.com gibi.) Burada e-postayı kullanacak birim/kişi bilgilerini yazarak şifre oluşturmayı yapıyor ve kullanılacak ara yüzün dilini ve saat dilimini seçebiliyoruz.

Eklediğimiz bu e-mailleri yandex.com.tr web sitesinde sağ üstte “Giriş Yap” alanından kullanıcı adı ve şifremizi yazarak kullanmaya başlayabiliriz. Eğer Outlook, Thunderbird gibi mail clientlar ile kullanacaksanız IMAP veya POP ayarları için gelen, giden sunucu bilgileri ve diğer ayarları burada bulabilirsiniz : https://yandex.com.tr/support/mail/mail-clients.html Telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanacaksanız onlar için yapılması gereken ayarları da burada bulabilirsiniz : https://yandex.com.tr/support/mail/mobile-mail.html

Her şey tamam ! Tüm bunlara rağmen e-postalarınızı “bilgisayarda” kullanırken gönderme yada almada sorunlar yaşıyorsanız bu bir güvenlik sertifikası sorunu olabilir. İşletim sistemlerine ve versiyonlarına göre bazılarında yaşanmakta bazılarında yaşanmamakta. Bunun nedeni işletim sisteminin güncelleştirmelerinin yapılmamış olması, saat/tarih ayarlarının doğru olmaması yada anti-virüs programlarından kaynaklı bir takım engelleme veya kısıtlamaların ortaya çıkması olabilir. Eğer sertifika bulunamadı hatası veya sertifika ile ilgili farklı bir hata alıyorsanız ve işletim sisteminiz Windows ise sertifikayı elle eklemek için şu adımları izleyin:

İlk önce https://www.certum.pl/CA.pem adresinden bu sertifikayı indirip Başlat’tan “certmgr.msc” yazarak Enter’a basın.

Klasör ağacında Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri klasörüne tıklayın.
Pencerenin sağında Sertifikalar klasörüne sağ tıklayın ve Tüm Görevler → Al… öğesini seçin.
İleri butonuna tıklayın.
Gözat butonuna tıklayıp daha önce indirdiğiniz CA.pem dosyasını seçin. İleri butonuna tıklayın.
Sertifika Depolama Alanı bölümünde varsayılan ayarları değiştirmeden İleri butonuna tıklayın.
Bitti butonuna tıklayın.
(İsteğe bağlı) Açılan pencerede Kabul ediyorum ifadesine tıklayın.
Klasör ağacında Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri → Sertifikalar klasörüne tıklayın.
Sağdaki sertifika listesinde Certum CA sertifikasını bulup üzerine sağ tıklayın ve Özellikler öğesini seçin.
Genel sekmesine geçin.
Sadece aşağıdaki amaçları etkinleştirin öğesinde İstemci Kimlik Doğrulaması seçeneğinin etkin olduğundan emin olun.
Tamam butonuna tıklayın. İşte bu kadar.

Eğer işletim sisteminiz Linux ise; kök sertifikanın nasıl eklendiği örneğini buradaki dokümanda bulabilirsiniz : https://www.brightbox.com/blog/2014/03/04/add-cacert-ubuntu-debian/

Umarım faydalı olmuştur.

--

--

https://www.linkedin.com/in/kenanaltun/

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store